Cześć, Kochani Czytelnicy :)
Za oknem małymi kroczkami zbliża się jesień. A to oznacza sezon na moje ulubione grzybki. Pierwszą porcję kurek już dostałam od rodziców i od razu zabrałam się za nowy przepis dla Was. Przygotujemy dzisiaj soczystego kurczaka w sosie kurkowym ;)
Lista składników:
- 2 filety z kurczaka
- ok. 300 gr. kurek
- 4 plastry suszonych pomidorów z zalewy
- 100 ml śmietanki kremówki
- 30 gr. masła
- 50 ml wina białego wytrawnego
- ok.70 ml. bulionu warzywnego/wody
- pęczek pietruszki
- sól, pieprz, ostra czerwona papryka
- oliwa z oliwek/inny olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik do 180 st. W tym czasie filety z kurczaka posolić, dodać pieprz oraz ostrą paprykę. Włożyć filety do naczynia żaroodpornego i piec ok. 20 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 10 min.
Gdy kurczak się pieczę zrobimy sos kurkowy. Kurki dokładnie myjemy i czyścimy. Następnie gotujemy ok.10 min. Następnie na maśle z dodatkiem oliwy króciutko je podsmażamy (dosłownie 2-3 min).
Po tym czasie przekładamy podsmażone kurki do miseczki. Na tą samą patelnię wlewamy wino, chwilkę gotujemy (2 min) żeby cały alkohol wyparował, a pozostał tylko smak i aromat. Do wina wlewamy bulion oraz śmietankę albo wodę i znowu chwilkę gotujemy, żeby sos zredukował się. Następnie do patelni wkładamy przygotowane wcześniej kurki, pokrojone w paski suszone pomidory. oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko łączymy razem.
Upieczonego kurczaka kroimy na kawałki i zanurzamy w pysznym sosie. Podawać takie danie można z ryżem, ziemniaczkami, każdą kaszą lub jak u mnie - w towarzystwie fasolki szparagowej ;)
Życzę Wszystkim smacznego :)
Wasza Koszka :*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz