piątek, 5 kwietnia 2019

Pstrąg łososiowy pieczony w całości




Cześć :)

Przygotowałam dla Was dzisiaj prosty przepis na pyszna, zdrową i aromatyczną rybkę z piekarnika. Będziemy potrzebowali dosłownie kilku składników ok. 45 min czasu i pyszniutki  obiad wyląduję na naszych talerzach ;)

Lista składników: 


  • 1-2 pstrągi łososiowe lub tęczowe
  • 2 cytryny
  • kawałek zimnego masła
  • pęczek pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od tego, że ustawiamy piekarnik na 220 st.
Następnie dokładnie myjemy i osuszamy, już wypatroszoną rybę. Z dwóch stron po całej długości robimy dość głębokie nacięcia, co 1,5-2 cm. Dokładnie solimy, pieprzymy i polewamy rybę sokiem z polowy cytryny, również w środku. Następnie kroimy masło w małe plasterki i wkładamy w nacięcia, które wcześniej zrobiliśmy. 


Do środka pstrąga wkładamy pęczek pietruszki, parę kawałeczków masła oraz kilka plastrów cytryny. Resztę cytryny pokrojonej w cienkie plastry wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną rybę kładziemy na plastrach cytryny i wkładamy do piekarnika na ok. 35 min (zależy od wielkości ryby,mój ważył 600 gr.)



Bardzo polecamdo wypróbowania ten przepis. Jest niezwykle prosty, a rybka wychodzi soczysta i bardzo aromatyczna.

Smacznego :)

Wasza Koszka :*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz