Kurki… Moje najukochańsze grzyby. Zawsze będę mi się kojarzyć z latem, dzieciństwem i domem. W sezonie potrafię kilka razy w tygodniu gotować Dania z kurkami: sosy, zupy, a nawet pizza. Dzisiaj mam dla was przepis na bardzo prosty i obłędnie pyszny sos z kurkami. U mnie w towarzystwie gnocchi, natomiast świetnie będzie pasować również do każdego makarony, kaszy czy ryżu. Zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
- Kurki 200-300 gr
- Mascarpone 100 gr
- Sok z cytryny 2 łyżki
- Pęczek koperku
- Cebula
- Sól, pieprz, kurkuma
- Woda/bulion
Sposób przygotowania:
Cebule kroimy w drobna kostkę i smażymy ma łyżce oleju, aż lekko się zeszkli. W tym czasie myjemy kurki, i kroimy je na mniejsze kawałki. Dodajemy grzyby na patelnie z cebula i smażymy, aż kurki wyparuje cala woda z kurek.
Dodajemy sól, pieprz oraz kurkumę (duża szczypta). Następnie wlewamy pół szklanki wody/bulionu i mascarpone. Wszystko razem dusimy ok 7-10 min na średnimi ogniu, aż sos zrobi się gesty. Na końcu dodajmy sok z cytryny oraz posiekany koperek.
Osobno gotujemy gnocchi/kopytka. Łączymy z sosem, posypujemy parmezanem i rozkoszujemy się tym prostym, ale jakże pysznym daniem :)
*do sosu w sezonie można dodać również wcześniej ugotowany i obrany bób.
Smacznego :)
Wasza Koszka :*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz