poniedziałek, 25 kwietnia 2022

Tagliatelle z pesto z czosnku niedźwiedziego i szparagami




Cześć kochani :)

Na dworze mamy wiosnę (we Wrocławiu co prawda na razie bardziej przypomina jesień). Mimo to, czuć już w powietrzu przebijać się ciepło, dłuższe wieczory, kwitnące drzewa- przyroda budzi się z zimowego letargu. Na targach tez już można znaleść pierwsze wiosenne nowalijki :) Koniec kwietna- początek maja mi najbardziej kojarzy się z jedna bardzo wyczekiwana roślinka - czosnkiem niedźwiedzim. Uwielbiam jego mocny niepowtarzalny smak, a to że sezon na niego jest tak krótki, jeszcze bardziej podbija jego wyjątkowość :) W tym roku, udoskonaliłam swój przepis na pesto i już spieszę się z Wami podzielić tym prostym, ale jakże aromatycznym i pysznym daniem :)

Składniki:




Pesto z czosnku niedźwiedziego-

  • Pęczek czosnku niedźwiedziego 
  • 50 gr orzechów (mix nerkowce/migdały, same nerkowce bądź same migdały)
  • 50 gr parmezanu/pecorino
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • Sok z połowy małej cytryny
  • Sol i pieprz do smaku
Dodatkowo -
  • Pół pęczka szparagów
  • Makaron tagliatelle
  • 3 łyżki śmietany 18%

Sposób przygotowania:


Składniki na pesto wkładamy do malaksera/blendera/termomixa i blendujemy do 
uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji.




Szparagiem wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 2 min. Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu (można użyć wody po szparagach). 

Na patelnię wykładamy ok połowy naszego pesto (porcja na dwie osoby), dodajemy pare łyżek wody od makaronu i podgrzewamy. Następnie stopniowo, po jednej łyżce dodajemy śmietanę, za każdym razem dobrze mieszając sos. Do momentu, aż dodamy cała śmietanę i sos będzie jednolity. 



Wyłączamy kuchenkę, do sosu dodajmy ugotowane szparagi oraz makaron. Wszytko mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i zakładamy się :)



Smacznego :)
Dajcie znać, czy Wy tez zakochaliście w tej niezwykłej roślinne ☺️

Wasza Koszka ❤️ 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz