Witam wszystkich :)
Podzielę się dzisiaj z Wami przepisem na moją ukochaną, ulubioną zupkę - barszcz ukraiński. Zarówno ja jak i mój mąż kochamy tą zupę, dlatego dosyć często pojawia się na naszym stole. Ten przepis dostałam od mojego przyjaciela, i od tego czasu, zawsze w ten oto sposób gotuje :)
Składniki:
- ok. 2 l. bulionu
- 2-3 buraki
- 2-3 ziemniaki
- 150 gr. kapusty białej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- śmietana oraz świeży koperek do podania
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od krojenia warzyw: kapustę szatkujemy, buraczki kroimy w cienkie słupki, a ziemniaki w kosteczkę.
Do gorącego bulionu* wkładamy najpierw buraczki, po ok. 3 min. dodajemy ziemniaki i po jeszcze 3 min. - kapustę.
Ja zawsze używam bulionu na mięsie wieprzowym bądź wołowym, ale można również użyć bulionu drobiowego lub warzywnego.
Wszystko razem gotujemy na średnim ogniu ok. 30-35 min.
W międzyczasie, obieramy marchewkę oraz cebulę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. a cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy razem marchewkę z cebulą, do momentu, aż warzywa ładnie się zrumienią.
Kiedy warzywa w gotującej się zupie będą już miękkie, dodajemy do nich podsmażone marchewkę z cebulą. Oraz najważniejszy składnik ;) - czosnek, przepuszczony przez praskę.
Gotujemy jeszcze ok. 5 min., po czym przykrywami garnek i dajemy zupie troszkę postać, żeby wszystkie zapachy i smaki połączyły się :)
Podajemy barszcz z łyżką śmietany oraz pokrojonym świeżym koperkiem.
Życzę wszystkim smacznego i mam nadzieję, że Wam również ta zupka przypadnie do gustu ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz