środa, 10 stycznia 2018

Barszcz ukraiński


Witam wszystkich :)

Podzielę się dzisiaj z Wami przepisem na moją ukochaną, ulubioną zupkę - barszcz ukraiński. Zarówno ja jak i mój mąż kochamy tą zupę, dlatego dosyć często pojawia się na naszym stole. Ten przepis dostałam od mojego przyjaciela, i od tego czasu, zawsze w ten oto sposób gotuje  :)

Składniki: 



  • ok. 2 l. bulionu 
  • 2-3 buraki
  • 2-3 ziemniaki
  • 150 gr. kapusty białej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • śmietana oraz świeży koperek do podania

Sposób przygotowania:


Zaczynamy od krojenia warzyw: kapustę szatkujemy, buraczki kroimy w cienkie słupki, a ziemniaki w kosteczkę.


Do gorącego bulionu* wkładamy najpierw buraczki, po ok. 3 min. dodajemy ziemniaki i po jeszcze 3 min. - kapustę.
Ja zawsze używam bulionu na mięsie wieprzowym bądź wołowym, ale można również użyć bulionu drobiowego lub warzywnego.


Wszystko razem gotujemy na średnim ogniu ok. 30-35 min. 

W międzyczasie, obieramy marchewkę oraz cebulę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. 


Na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy razem marchewkę z cebulą, do momentu, aż warzywa ładnie się zrumienią.


Kiedy warzywa w gotującej się zupie będą już miękkie, dodajemy do nich podsmażone marchewkę z cebulą. Oraz najważniejszy składnik ;) - czosnek, przepuszczony przez praskę.


Gotujemy jeszcze  ok. 5 min., po czym przykrywami garnek i dajemy zupie troszkę postać, żeby wszystkie zapachy i smaki połączyły się :)



Podajemy barszcz z łyżką śmietany oraz pokrojonym świeżym koperkiem.

Życzę wszystkim smacznego i mam nadzieję, że Wam również ta zupka przypadnie do gustu ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz