wtorek, 23 stycznia 2018

Sałatka z avocado i krewetkami na ostro


Witam Was, kochani czytelnicy :)

Dzisiaj mam dla Was przepis na kolorową sałatkę z krewetkami. Zgodnie z postanowieniami noworocznymi - Nowy Rok, Nowa Ja- potrawa ta jest zdrowa, lekka i absolutnie pyszna, a do tego tak pięknie prezentuje się na talerzu ;)

Składniki:


  • 200 gr krewetek
  • koperek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • 2 dojrzałe avocado
  • 1 papryka
  • pomidorki cherry
  • małe opakowanie rukoli
  • sól
  • masło
  • oliwa
Na początku marynujemy krewetki. Jeżeli mamy nieobrane - obieramy. Następnie siekamy koperek, czosnek oraz papryczkę. Wszystkie składniki dodajemy do krewetek, dodajemy łyżkę oliwy i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na parę godzin albo przynajmniej na 30 min.



Kiedy krewetki zamarynują się, na patelnię dodajemy łyżkę masła i smażymy nasze krewetki

na średnim ogniu przez ok. 7 min. 



W między czasie, kiedy smażą się krewetki, naszykujemy warzywa do naszej sałatki. 




Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, paprykę również. Pomidorki kroimy na pół lub w ćwiartki.


Pokrojone warzywa oraz rukole przekładamy do miski i delikatnie mieszamy.


Nakładamy sałatkę na talerze, na górę wykładamy podsmażone krewetki, wraz z płynami z patelni.*

*sałatkę możemy doprawić do smaku solą oraz łyżką oliwy.



Życzę wszystkim smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz