Witam wszystkich :)
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne, lekkie, zdrowe i bardzo proste danie - Salmon Poke Bowl. Przeglądają Instagram, kilka razy widziałam takie ładne i kolorowe miseczki z rybką i warzywami, bardzo popularne w Stanach. Powiem szczerze, że bardzo mnie zauroczyły te dania i długo nie zastawiając, spróbowałam przyrządzić je sama. I wyszło na prawdę pyszne :)
Składniki:
- Filet z łososia ok. 250 gr.
- 100 gr. ryżu
- Ogórek
- Rzodkiewki
- Roszponka
- Szczypiorek
- 1 avocado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- Biały i czarny sezam
Sposób przygotowania:
Cały sekret tego dania tkwi w marynacie dla łososia, która jest bardzo prosta, a efekt - przepyszny ;)
A więc, rybkę najlepiej zamarynować na całą noc, ale 2-3 godzinki też wystarczą.
Łososia dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie odkrajmy skórę. Żeby pozbawienie się skórki poszło gładko- trzeba położyć filet skórą na deskę, bardzo ostry* i cienki nóż wsadzić pomiędzy rybą a skórą i szybkim i pewnym ruchem odkroić skórę po całej długości fileta. Rybkę kroimy w kostkę i dodajemy sok z cytryny, sos sojowy, olej sezamowy i drobno pokrojony szczypiorek. Wszystko delikatnie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
*Ostry nóż jest naprawdę tutaj ważny
Potem już sprawa jest bardzo prosta ;) Gotujemy ryż i kroimy warzywka - rzodkiewki i ogórki w cienkie plastry. Avocado w kostkę, albo również w cienkie plastry. Teraz pozostało tylko wszystko ładnie wyłożyć do miseczki, posypać prażonym sezamem i zajadać się samymi zdrowymi rzeczami ;)
P.S. Po tym jak już zrobicie fotki Waszych pięknych Poke Bowl'ów, polecam wymieszać dokładnie wszystkie składniki,żeby marynata z ryby połączyła się z resztą składników - tak smakuje obłędnie pysznie ;)
Życzę wszystkim smacznego i zapraszam do dzielenia się wrażeniami i fotkami.
Wasza Koszka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz