czwartek, 22 lutego 2018

Zupa z frykadelkami


Witam wszystkich :)

Dzisiaj jestem z przepisem na pyszniutką, zdrową i bardzo szybką zupkę z mięsnymi kuleczkami (frykadelkami). Zupa ta kojarzy mi się zawsze z domem, bo najlepszą robi oczywiście moja ukochana mamusia :) 

Składniki:



  • ok. 2 litrów bulionu warzywnego/mięsnego
  • 300 gr. mielonego mięsa
  • 3-4 ziemniaki (można więcej)
  • 1 marchewka
  • pół cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka/koperek do posypania zupy
Sposób przygotowania:


Mięso doprawiamy solą i pieprzem, i lepimy kuleczki wielkości ciut mniejsze od orzecha włoskiego.*
Do frykadelek możemy również użyć mielonego mięsa z kurczaka lub indyka.


Warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kosteczkę.


Do gorącego buliony wsypujemy ziemniaki i gotujemy ok. 5 min.Po tym czasie dodajemy nasze ulepione frykadelki i gotujemy ok. 20 min. W tym czasie na patelni obsmażamy utartą marchewkę wraz z cebulą, aż delikatnie się zrumienią.


Po 20 minutach dodajemy przysmażone warzywa do garnka z zupą i gotujemy wszytko razem ok. 3 minut. Na koniec dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, wyłączmy gaz i dajemy chwilkę zupie postać. Po kilku chwilach nalewamy zupkę do miseczek, posypujemy ulubioną zieleniną i zajadamy się ;)

Jak widzicie przepis jest bardzo prosty i szybki. A wychodzi naprawdę pyszna, zdrowa i pożywna zupka :)

Życzę wszystkim smacznego :*


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz