piątek, 13 lipca 2018

Dorsz w sosie pomidorowo - kokosowym


Cześć :)

Mam dla Was dzisiaj fajny pomysł na pyszną i zdrową wersje dania rybnego. Uwielbiam dorsza za to że jest delikatny w smaku i dobrze się łączy z rożnymi przyprawami i dodatkami. Ta wersja jest taka trochę indyjska, ze względu na dodatek curry oraz garam masala. Danie oczywiście jest bardzo proste i szybkie ;)

Lista składników:



  • 300-400 gr. filetu z dorsza
  • czerwona papryka
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • kilka pomidorków cherry 
  • przyprawy: sól, ostra czerwona papryka, curry, garam masala (po ok. pół łyżeczki)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ew. coś zielonego (pietruszka, szczypior, szpinak)
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:


Rybkę kroimy na kawałki, polewamy sokiem z cytryny i solimy. Paprykę kroimy w paski. Na rozgrzanej patelni podsmażamy po 1 min. z każdej strony filety.


Po tym czasie dodajemy pokrojoną paprykę, lekko podsmażamy i wlewamy passatę oraz mleczko kokosowe. Wsypujemy wszystkie przyprawy, delikatnie mieszamy, żeby rybka nie rozpadła się. Dusimy wszystko razem ok. 5 min. Po 3 min, dodajemy pomidorki przekrojone na pól. I już pyszna rybka na obiadek czy kolacje gotowa :) Świetnie smakuje z ziemniaczkami, ryżem czy też kaszą.





Życzę wszystkim smacznego ;)

Wasza Koszka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz