Mam dla Was dzisiaj przepis na coś obłędnie dobrego. Ulubiony deser mojego męża. Osobiście nie przepadam za bezami, ale tą roladę kocham całym sercem :) Jest naprawdę prosta w wykonaniu, a wierzcie mi, ze posmakuje każdemu ;)
Składniki:
- 4 białka
- 170 gr cukru pudru
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 70-80 gr płatków migdałów( może być więcej )
- Szczypta soli
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 20 gr cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 300 gr truskawek/malin/innych jagód
Sposób przygotowania:
Białka ze szczypta soli ubijamy na średnich obrotach. Gdy pojawi się lekka piana, stopniowo po łyżce dodajemy cukier puder. Po dodaniu całego cukru pudru, wlewamy wymieszana mąkę ziemniaczane z sokiem z cytryny. Ubijamy białka aż będzie sztywna piana.
Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia i rozprowadzamy ubite białka tak by były grubości ok 1,5 cm. Posypujemy płatkami migdałów.
Po upieczeniu, dać bezie wystygnąć. Obrócić beze płatkami do dołu i wyłożyć na czysta ścierkę, odklejając papier. Ładnie się odkleja. Ale ma być papier, nje folia ;)
Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Truskawki kroimy na mniejsze kawałeczki.
Smarujemy nasza beze ubita śmietanka, układamy owoce i delikatnie za pomocą ściereczki zwijamy roladę.
Tak przyrównana roladę przykrywamy ścierka i wstawiamy do lodówki minimum na 2h, najlepiej cała noc. Później chowamy się i wcinamy ze smakiem. Jest przepyszna, mówię Wam 😉
Smarujemy nasza beze ubita śmietanka, układamy owoce i delikatnie za pomocą ściereczki zwijamy roladę.
Tak przyrównana roladę przykrywamy ścierka i wstawiamy do lodówki minimum na 2h, najlepiej cała noc. Później chowamy się i wcinamy ze smakiem. Jest przepyszna, mówię Wam 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz