sobota, 21 stycznia 2017

Kurczak ze szpinakiem i serem ricotta



Witam wszystkich :)
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pysznego kurczaka, który będzie idealnym posiłkiem na obiad lub kolację. Bardzo lubię dania z kurczaka, ze względu na szybki czas przygotowania. Farszów czy dodatków do niego może być naprawdę całe mnóstwo - i zawsze będziemy mieć coś nowego. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 100-150 gr. szpinaku (zależy od wielkości piersi)
  • 100-150 gr. ricotty
  • sól
  • papryka mielona
  • ew, ser


Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kurczaka nacinamy co 1,5 cm i solimy (jak na zdjęciu niżej).


Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterku lub przeciskamy przez praskę. Chwilkę go podsmażamy na rozgrzanej oliwie (dosłownie kilka sekund, oby czosnek nie przypalił się i nie był gorzki). Do czosnku dodajemy szpinak.


Kiedy szpinak zmięknie dodajemy serek ricotta i dokładnie mieszamy aż oba produkty połączą się.


W nacięcia naszych filetów małą łyżeczką wkładamy farsz i posypujemy szczyptą słodkiej papryki (zamiast słodkiej można oczywiście użyć również użyć papryki ostrej).


Zapiekamy filety ok. 25-30 min w 180 st. Kiedy kurczak będzie już prawie gotowy, można posypać go ulubionym startym serem ( może to być zwykły żółty ser, parmezan czy mozzarella).



Smacznego :)

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz