Witam wszystkich :)
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pysznego kurczaka, który będzie idealnym posiłkiem na obiad lub kolację. Bardzo lubię dania z kurczaka, ze względu na szybki czas przygotowania. Farszów czy dodatków do niego może być naprawdę całe mnóstwo - i zawsze będziemy mieć coś nowego.
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pysznego kurczaka, który będzie idealnym posiłkiem na obiad lub kolację. Bardzo lubię dania z kurczaka, ze względu na szybki czas przygotowania. Farszów czy dodatków do niego może być naprawdę całe mnóstwo - i zawsze będziemy mieć coś nowego.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 filety z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 100-150 gr. szpinaku (zależy od wielkości piersi)
- 100-150 gr. ricotty
- sól
- papryka mielona
- ew, ser
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kurczaka nacinamy co 1,5 cm i solimy (jak na zdjęciu niżej).
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterku lub przeciskamy przez praskę. Chwilkę go podsmażamy na rozgrzanej oliwie (dosłownie kilka sekund, oby czosnek nie przypalił się i nie był gorzki). Do czosnku dodajemy szpinak.
Kiedy szpinak zmięknie dodajemy serek ricotta i dokładnie mieszamy aż oba produkty połączą się.
W nacięcia naszych filetów małą łyżeczką wkładamy farsz i posypujemy szczyptą słodkiej papryki (zamiast słodkiej można oczywiście użyć również użyć papryki ostrej).
Zapiekamy filety ok. 25-30 min w 180 st. Kiedy kurczak będzie już prawie gotowy, można posypać go ulubionym startym serem ( może to być zwykły żółty ser, parmezan czy mozzarella).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz