Witam wszystkich :)
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem dzięki któremu mój mąż przekonał się do jedzenia szpinaku ;)
Inspiracją do tego przepisu stał się pobyt w jedną z restauracji w Szklarskiej Porębie. Jest to wyjątkowe miejsce dla mnie i mojego męża - bo właśnie tam poznaliśmy się (może to dlatego tak posmakował mu szpinak w tym daniu ;)
Potrzebujemy zaledwie kilku składników, 15 minut i zdrowy obiad gotowy :)
Składniki:
- ok. 200 gr. ulubionego makaronu
- op. kremowego serka (cream cheese)
- 150-200 gr. wędzonego łososia
- dwie duże garście świeżego szpinaku
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Nastawiamy wodę na makaron. W tym czasie przygotowujemy szpinak: myjemy go, odrywamy twarde łodyżki i jeżeli liście są duże kroimy (niezbyt drobne, ponieważ później i tak będziemy go podsmażać).
Serek przekładamy do miseczki i dodajemy do niego gorącej przegotowanej wody, aż uzyskamy gładką konsystencję mniej więcej jak gęsta śmietanka.
Kiedy makaron będzie gotowy, odcedzamy go i w tym samym garnku podsmażamy chwilkę szpinak.
Do garnku ze szpinakiem dodajemy ugotowany makaron i serek. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilkę redukujemy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencje naszego kremowego sosu.
Wykładamy makaron na talerzy i dodajemy łosoś :)*
*Można również łosoś chwilkę podsmażyć razem ze szpinakiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz