sobota, 11 lutego 2017

Makaron ze szpinakiem i wędzonym łososiem



Witam wszystkich :)

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem dzięki któremu mój mąż przekonał się do jedzenia szpinaku ;)
Inspiracją do tego przepisu stał się pobyt w jedną z restauracji w Szklarskiej Porębie. Jest to wyjątkowe miejsce dla mnie i mojego męża - bo właśnie tam poznaliśmy się (może to dlatego tak posmakował mu szpinak w tym daniu ;)

Potrzebujemy zaledwie kilku składników, 15 minut i zdrowy obiad gotowy :)

Składniki:

  • ok. 200 gr. ulubionego makaronu
  • op. kremowego serka (cream cheese)
  • 150-200 gr. wędzonego łososia
  • dwie duże garście świeżego szpinaku
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:


Nastawiamy wodę na makaron. W tym czasie przygotowujemy szpinak: myjemy go, odrywamy twarde łodyżki i jeżeli liście są duże kroimy (niezbyt drobne, ponieważ później i tak będziemy go podsmażać). 



Serek przekładamy do miseczki i dodajemy do niego gorącej przegotowanej wody, aż uzyskamy gładką konsystencję mniej więcej jak gęsta śmietanka. 

Kiedy makaron będzie gotowy, odcedzamy go i w tym samym garnku podsmażamy chwilkę szpinak.


Do garnku ze szpinakiem dodajemy ugotowany makaron i serek. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilkę redukujemy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencje naszego kremowego sosu.



Wykładamy makaron na talerzy i dodajemy łosoś :)*
*Można również łosoś chwilkę podsmażyć razem ze szpinakiem.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz