piątek, 3 lutego 2017

3 rodzaje placuszków na mącę ryżowej

Witam wszystkich :)

Dzisiaj głównym bohaterem moich przepisów będzie - mąka ryżowa. Ja na razie zapoznałam się w kuchni z tą białą i to właśnie taka będzie występowała w moich placuszkach i naleśnikach:) Korzystam z mąki firmy Melvit, jest łatwo dostępna w każdym większym supermarkecie czy w sklepach ze zdrową żywnością.

Naleśniki ryżowe

  • 100 gr mąki ryżowej
  • 200 ml. mleka
  • 50 ml. wody
  • 2 jajka (rozmiar M) lub jedno duże
  • 2 łyżeczki roztopionego oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • coś do posłodzenia
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy na niedużym ogniu z dwóch stron.*

*Przed każdym nabieraniem ciasta do chochelki należy go przemieszać.
*Jeżeli smażymy cieniutkie naleśniki, należy uważać przy ich przewracaniu, ponieważ są bardzo delikatne. Jeżeli zrobić je ciut grubsze przewracanie będzie o wiele łatwiejsze :)
*Takie naleśniki świetnie sprawdzą również na wytrawnie, np, z dodatkiem sera, warzyw, wędlin. W takim przypadku należy pominąć posłodzenie ciasta ;)


Serniczki z dodatkiem mąki ryżowej

  • 125 gr. twarogu
  • 1 jajko
  • 50 ml.mleka (może być roślinne lub krowie) / wody
  • 50 gr. mąki ryżowej
  •  ew. aromat waniliowy (lub inny ulubiony)
  • coś do posłodzenia 
Wszystkie składniki blendujemy razem do uzyskania gładkiej konsystencji. Smażymy nasze serniczki na oleju kokosowym na małym ogniu z obu stron.



Placuszki ryżowe


  • 1 jajko
  • 200 gr. jogurtu naturalnego (nie gęstego)
  • 100 gr. mąki ryżowej
  • coś do posłodzenia
  • szczypta pdp
  • ew. ulubiony aromat
Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę (można i obejść ten krok, jeżeli nie mamy czasu, ale warto to zrobić, ponieważ dzięki temu nasze placuszki będą jeszcze bardziej puszyste). W osobnej misce łączymy jogurt* z przesianą mąką, pdp, słodzidłem, żółtkiem i ew. aromatem. Do powstałego ciasta dodajemy ubite białko i delikatnie wszystko łączymy razem. Placuszki smażymy na małym ogniu pod przykryciem z dwóch stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Chociaż ja najczęściej większość już zjadam solo, bo są przepyszne. Za sprawą jogurtu są delikatne i rozpływają się w ustach.

*Jogurt naturalny można zamienić np. na maślankę czy kefir, wtedy należy dodać troszkę więcej mąki.




Mam nadzieje, że z tych trzech przepisów znajdziecie coś na swój gust, a być może skorzystacie z każdego:)

Życzę wszystkim smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz