Witam wszystkich :)
Dzisiaj głównym bohaterem moich przepisów będzie - mąka ryżowa. Ja na razie zapoznałam się w kuchni z tą białą i to właśnie taka będzie występowała w moich placuszkach i naleśnikach:) Korzystam z mąki firmy Melvit, jest łatwo dostępna w każdym większym supermarkecie czy w sklepach ze zdrową żywnością.
Naleśniki ryżowe
- 100 gr mąki ryżowej
- 200 ml. mleka
- 50 ml. wody
- 2 jajka (rozmiar M) lub jedno duże
- 2 łyżeczki roztopionego oleju kokosowego
- szczypta soli
- coś do posłodzenia
*Przed każdym nabieraniem ciasta do chochelki należy go przemieszać.
*Jeżeli smażymy cieniutkie naleśniki, należy uważać przy ich przewracaniu, ponieważ są bardzo delikatne. Jeżeli zrobić je ciut grubsze przewracanie będzie o wiele łatwiejsze :)
*Takie naleśniki świetnie sprawdzą również na wytrawnie, np, z dodatkiem sera, warzyw, wędlin. W takim przypadku należy pominąć posłodzenie ciasta ;)
Serniczki z dodatkiem mąki ryżowej
- 125 gr. twarogu
- 1 jajko
- 50 ml.mleka (może być roślinne lub krowie) / wody
- 50 gr. mąki ryżowej
- ew. aromat waniliowy (lub inny ulubiony)
- coś do posłodzenia
Placuszki ryżowe
- 1 jajko
- 200 gr. jogurtu naturalnego (nie gęstego)
- 100 gr. mąki ryżowej
- coś do posłodzenia
- szczypta pdp
- ew. ulubiony aromat
Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę (można i obejść ten krok, jeżeli nie mamy czasu, ale warto to zrobić, ponieważ dzięki temu nasze placuszki będą jeszcze bardziej puszyste). W osobnej misce łączymy jogurt* z przesianą mąką, pdp, słodzidłem, żółtkiem i ew. aromatem. Do powstałego ciasta dodajemy ubite białko i delikatnie wszystko łączymy razem. Placuszki smażymy na małym ogniu pod przykryciem z dwóch stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Chociaż ja najczęściej większość już zjadam solo, bo są przepyszne. Za sprawą jogurtu są delikatne i rozpływają się w ustach.
Mam nadzieje, że z tych trzech przepisów znajdziecie coś na swój gust, a być może skorzystacie z każdego:)
Życzę wszystkim smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz