piątek, 24 lutego 2017

Kokosowy kurczak


Witam wszystkich :)

Dzisiaj coś dla fanów kokosa - aromatyczny kurczak z warzywami i mleczkiem kokosowym. Przepisem tym jakiś czas temu podzieliła się ze mną moja najlepsza przyjaciółka i od tej pory bardzo często gości na Naszym stole. Mój kochany mąż co najmniej raz na tydzień prosi o "kurczaka koko" :)
Do przyrządzenia tego dania potrzebne Wam będą zaledwie kilka składników i ok. pół godziny czasu. 

Składniki:


  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 papryka (czerwona lub żółta)
  • 1-2 marchewki
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • ostra czerwona papryka
  • ulubione przyprawy do kurczaka
  • sól
  • kokosowy olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą oraz przyprawami. Marchewkę kroimy w cienkie słupki, a paprykę w średniej wielkości kostkę.*
*można dodać również inne warzywa - cukinie, pieczarki, dynie :)


Kurczaka smażymy na oleju kokosowym, aż ładnie się zrumieni. Na patelnie do kurczaka dodajemy nasze pokrojone warzywa i wszystko razem podsmażamy przez ok.1 minutę. Po tym czasie wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie wszystko mieszamy.


Kiedy mleczko zagotuje się dodajemy ostrą paprykę (ok. 1 całej łyżeczki) oraz sól do smaku. Ostra papryka dodaje fajnej pikantności słodkiemu mleczku kokosowemu :) Na najmniejszym ogniu gotujemy  nasze danie jeszcze ok. 15 minut, aż sos troszkę zgęstnieje. 

Tak przyrządzony kurczak jest mięciutki i bardzo aromatyczny. Sos powstały z mleczka kokosowego i warzyw jest po prostu genialny w swojej prostocie :)

Życzę wszystkim smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz