piątek, 3 marca 2017

Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym


Witam wszystkich :)

Zastanawiając się nad pomysłem na nowy post, wpadłam na zdjęcia z zeszłorocznych wakacji. Dwa wspaniałe miesiące spędziliśmy z mężem w Wiedniu. Mieliśmy sporo czasu, żeby zwiedzić to cudowne miasto. Co do zabytków i fajnych miejsc do odwiedzenia w Wiedniu, z pewnością napiszę dla Was osobny post :)

Jednym z ulubionych miejsc na lunch była u nas restauracja Vapiano. Mają kilka lokali również w Polsce, z tego co mi wiadomo to w Warszawie i Łodzi.  Nie jest to tradycyjna restauracja, w której zamawia się jedzonko u kelnerów. Tutaj wybierasz dla siebie odpowiednie „okienko” (zależy czy masz ochotę na pizzę, pastę czy risotto) i zamawiasz bezpośrednio u kucharza wybrane danie. Dla mnie to był raj :), ponieważ kocham pastę, a tutaj był jej ogromny wybór. Mogłeś wybrać rodzaj makaronu (również zdrowo wersję makaronu pełnoziarnistego).


Moim faworytem był makaron z krewetkami w sosie pomidorowym – jak dla mnie idealne połączenie smaków. Nie byłabym sobą, gdym nie spróbowała odtworzyć tego dania w domu i muszę powiedzieć, że wyszło mi to naprawdę bardzo dobrze :) I tym właśnie przepisem dzisiaj z Wami się podzielę.

Składniki:


  • ok.150 gr. ulubionego makaronu
  • 200-250 gr. krewetek
  • 3-4 pomidory
  • kilka pomidorków cherry
  • duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • suszone oregano
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:


Krewetki, jeżeli są zamrożone - rozmrażamy i dokładnie czyścimy. Pomidory obieramy ze skórki (zalewamy wrzątkiem, czekamy kilka minut i skórka będzie sama łatwo schodzić) i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek w cienkie plasterki.

Na rozgrzanym oleju/oliwie smażymy cebulę, aż zeszkli się, po czym dodajemy pomidory. 



Pomidory smażymy do momentu, aż powstanie z nich papka. Dodajemy koncentrat pomidorowy*, solimy i dodajemy oregano do smaku. Jeżeli sos będzie zbyt kwaśny (zależy od rodzaju używanych pomidorów) można dodać troszkę brązowego cukru.
*można zamienić na przecier pomidorowy





Do naszego sosu dodajemy krewetki, czosnek i pokrojone w ćwiartki lub połówki pomidorki cherry. Smażymy jeszcze ok. 1 minuty.



W międzyczasie należy ugotować makaron, który wsypujemy do sosu i dokładnie wszystko razem mieszamy.

Gotowe danie można posypać serem parmezan / grano padano lub każdym innym ulubionym :)





Życzę wszystkim smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz