poniedziałek, 15 maja 2017

Zupa z botwinki



Witam wszystkich :)

W końcu nadeszły długie wyczekiwane ciepłe wiosenne dni. Na straganach pojawia się coraz więcej pięknych świeżych warzyw i owoców - kocham ten widok całym sercem 💚Teraz to już zwykłe zakupy w warzywniaku sprawia ogromną przyjemność :) A całe moje zachwycenie tą piękną porą roku zmierza ku nowemu przepisowi. Jak zawsze mam dla Was coś szybkiego, prostego, ale za to jak pysznego i zdrowego ;) A więc podzielę z Wami przepisem od mojej mamy - szybką i super smaczną zupkę z botwinki. Jak tylko przychodzi sezon na te młodziutkie listki, to potrafię jeść to zupkę kilka razy w tygodniu i wciąż mi tak samo mocno smakuje :)

Składniki:


  • 1 l. bulionu
  • duży pęczek botwinki
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • pęczek świeżego koperku
  • śmietanka/śmietana/jogurt naturalny
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Gotujemy bulion, może to być bulion warzywny albo też drobiowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Botwinkę dokładnie myjemy, kroimy osobno łodyżki i osobno listki.


Ziemniaczki obsmażamy w garnku na małej ilości tłuszczu (możemy użyć oliwę/olej rzepakowy) przez ok. 1 min. Wlewamy do ziemniaków bulion i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą prawie gotowe, ale w środku będą ciut twarde. Po tym dodajemy twardsze łodyżki botwinki (na tym etapie dodajmy również pokrojone w cienkie plasterki małe buraczki, jeżeli były z botwinką). Gotujemy 2-3 minuty, dodajemy liście botwinki i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Gotujemy kolejne 2-3 min. Po czym dodajemy sok z cytryny i zabielamy naszą zupkę - przed tym jak wlejemy śmietanę/jogurt/śmietankę należy ją zahartować (wlewamy do naczynia ze śmietaną kilka łyżek gorącej zupy i tylko po tym całość wylewamy do garnka). Na końcu dodajemy posiekany koperek i zajadamy się pyszną zupką :)
Dla mnie ta zupka jest najlepsza na drugi dzień, kiedy cała przejdzie smakami, botwinki i koperku - palce lizać :)

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz