środa, 26 kwietnia 2017

Orzeszki od Mamy


Cześć Wszystkim :)

Dzisiaj będzie wyjątkowy post, bo z przepisem od mojej naukochańszej mamusi. Pewnie wiele z Was pamięta cudowne orzeszki ze słodziutkim nadzieniem w środku :) U nas to był zawsze przysmak na weselach czy jakichś większych imprezach i piekły je mama i ciocia w ilości hurtowej. Teraz mamy w domu elektryczną forme do ich wypiekania, a wcześniej były takie smieśne metalowe do robienia na kuchence. Coś takiego 


U mnie w domu robią orzeszki z nadzieniem kajmakowym, ale są też inne możliwości: z czekoladą czy innymi słodkimi kremami. Ja osobiście kocham te klasyczne kajmakowe, które pamiętam z dzieciństwa :)
Podzielę się dziasiaj z Wami sprawdzonym przepisem na ciasto do orzeszków. Wg tego przepisu piekła je moja babcia, a teraz pieką moje kochane mama i ciocia. Już nie trzymam Was w niepewności i podaję przepis ;)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 180 gr. masła
  • 200 gr. śmietany
  • 1 łyżeczka sody / proszek do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 szkl mąki 

Sposób przygotowania:

Masło roztopić. Jajka zmiksować mikserem z cukrem, aż cukier się roztopi. Do miski przesiać mąkę oraz mąkę ziemniaczaną, dodać sodę / pp. Do suchych składników dodać śmietanę, masło oraz jajka z cukrem. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być gęstę (jak na zdjęciu).


Nagrzewamy naszą formę i małą łyżeczką nakładamy ciasto. 


Pieczemy orzeszki, aż będą złocisto - brązowe. 


Masę kajmakową można wymieszać z okruszkami, które zosatną od ciasta (albo też bez). Nakładamy masę do połówek orzeszków i składamy dwie razem. 
I zajadamy się pyszniutkimi słodyczami ;)


Z tej ilości składników wychodzi ich naprawdę potężna liczba (jak widać na fotce), można podzielić składniki na dwie porcje i wtedy wyjdzie ich mniej. Ale są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka ;)
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz