środa, 5 kwietnia 2017

Czekoladowy chlebek bananowy


Cześć wszystkim :)

Podzielę się z Wami dzisiaj przepisem na cudowny czekoladowy chlebek bananowy. Jest przepyszny - słodki, wilgotny i czekoladowy ;) Wypróbowałam już sporo przepisów na chlebki bananowe, i takie tradycyjne, i z różnymi dodatkami, ale to ten czekoladowy jest numerem 1 ;) Ciasto zawsze wychodzi, i w zależności od ilości użytych bananów, jest mniej lub bardziej wilgotne. Ja osobiście uwielbiam dodać troszkę ich więcej i wtedy smakuje ono jak prawdziwe brownie - jest wilgotne i czekoladowe :) Nie dodaje do tego ciasta cukru, jedynie troszkę miodu, a i tak dzięki dojrzałym bananom jest słodziutkie :)

Składniki:


  • 2-3 bardzo dojrzałe banany
  • 175 gr. mąki (każdy rodzaju, oprócz kokosowej)
  • 60 gr. ciemnego kakao
  • 55 gr. oleju kokosowego / masła klarowanego (płynnego)
  • 130 gr. jogurtu naturalnego / śmietany
  • 2 jajka
  • miód / ew. inne słodzidło 
  • łyżeczka pdp

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy suche składniki - przesianą mąkę (ja najczęściej używam ryżowej, owsianej lub kukurydzianej), kakao i pdp. 


W osobnej misce rozgniatamy banany. Przekładamy je do suchych składników, dodajemy jogurt, jajka i miód (ja dodaje ok, 1 dużej łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy, można użyć miksera, ale ręcznie też się da :)


Przygotowujemy formę na nasz chlebek. Przy wypiekach każdego rodzaju stosuje sprawdzoną metodę - formę smaruję zimnym masłem i oprószam mąką. Z tak przygotowanej formie każde ciasto z łatwością dostaniemy  :) 


Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w 160 st. (góra-dół) ok. 60-70 min. Należy sprawdzić patyczkiem. Jednak w przypadku, gdy dodamy większą ilość bananów ciasto będzie dość wilgotne w środku i przy sprawdzaniu jego gotowości, należy sugerować się dobrze przypieczoną gorą :).
Po tym jak chlebek upiecze się należy pozostawić go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok, 20-30 min.



Życzę wszystkim smacznego i mam nadzieje, że ten chlebek bardzo Wam posmakuje :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz