czwartek, 3 sierpnia 2017

Brownie z cukinii




Witam wszystkich :)


Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis na niezwykłe, zdrowe, mocno czekoladowe brownie z cukinii. Sezon na to warzywo jest w pełni, dlatego nie pozostaje nam nic - tylko korzystać na całego :) W mojej rodzinie cukinie kochamy pod przeróżną postacią - placków, leczo czy frytek. Ale w tej słodkiej czekoladowej wersji skradła Nasze serca :)


Składniki:


  • 2 szkl. cukinii
  • 2 duże jajka
  • 250 gr. mąki
  • 3,5 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • słodzidło
  • ew. gorzka czekolada  i olej kokosowy do polewy

Sposób przygotowania:

Cukinie obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach. Do startej cukinii dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy z wody. 


Do odciśnietej cukinii dodajemy mokre skałdniki: banan rozgnieciony widelcem, jajka, olej kokosowy i miód (jeżeli akurat go używacie jako słodzidła). Wszystko dokładnie mieszamy, żeby składniki dobrze połączyły się.


Po tym dodajemy suche składniki: przesianą mąkę*, kakao, proszek do pieczenia i cukier/ksylitol (jeżeli używacie tego rodzaju słodzidło). Wszystko dokładnie ze sobą łączymy.

*użyłam w tym przepisie mąki ryżowej, ale może też być owsiana, orkiszowa, jaglana, pełnoziarnista lub zwykła pszenna. Nie polecam natomiast do tego ciasta mąki gryczanej, wg mnie nie dobrze łączy się z kakao :)


Jeżeli używamy metalowej formy do ciasta, to wcześniej smarujemy je zimnym masłem oraz opraszamy mąką. 



Gotowe ciasto przelewamy do tak przygotowanej formy i pieczmy ok. 35-40 min. w 180 st. (do suchego patyczka).



Ciasto wychodzi wilgotne, mocno czekoladowe i absolutnie przepyszne :)

Po wystygnięciu ciasto można polać roztopioną gorzką czekoladą z odrobiną oleju kokosowego (dzięki niemu ciasto będzie ładnie się kroić, a czekolada nie będzie kruszyć się :)




Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz