Witam wszystkich :)
Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis na niezwykłe, zdrowe, mocno czekoladowe brownie z cukinii. Sezon na to warzywo jest w pełni, dlatego nie pozostaje nam nic - tylko korzystać na całego :) W mojej rodzinie cukinie kochamy pod przeróżną postacią - placków, leczo czy frytek. Ale w tej słodkiej czekoladowej wersji skradła Nasze serca :)
Składniki:
- 2 szkl. cukinii
- 2 duże jajka
- 250 gr. mąki
- 3,5 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
- słodzidło
- ew. gorzka czekolada i olej kokosowy do polewy
Sposób przygotowania:
Cukinie obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach. Do startej cukinii dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy z wody.
Do odciśnietej cukinii dodajemy mokre skałdniki: banan rozgnieciony widelcem, jajka, olej kokosowy i miód (jeżeli akurat go używacie jako słodzidła). Wszystko dokładnie mieszamy, żeby składniki dobrze połączyły się.
Po tym dodajemy suche składniki: przesianą mąkę*, kakao, proszek do pieczenia i cukier/ksylitol (jeżeli używacie tego rodzaju słodzidło). Wszystko dokładnie ze sobą łączymy.
*użyłam w tym przepisie mąki ryżowej, ale może też być owsiana, orkiszowa, jaglana, pełnoziarnista lub zwykła pszenna. Nie polecam natomiast do tego ciasta mąki gryczanej, wg mnie nie dobrze łączy się z kakao :)
Jeżeli używamy metalowej formy do ciasta, to wcześniej smarujemy je zimnym masłem oraz opraszamy mąką.
Gotowe ciasto przelewamy do tak przygotowanej formy i pieczmy ok. 35-40 min. w 180 st. (do suchego patyczka).
Ciasto wychodzi wilgotne, mocno czekoladowe i absolutnie przepyszne :)
Po wystygnięciu ciasto można polać roztopioną gorzką czekoladą z odrobiną oleju kokosowego (dzięki niemu ciasto będzie ładnie się kroić, a czekolada nie będzie kruszyć się :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz