czwartek, 31 sierpnia 2017

Fit naleśniki z kurkami i kurczakiem



Witam wszystkich, moi drodzy czytelnicy :)

Lato zbliża się ku końcowi, a to znaczy, że zaczyna się piękny sezon grzybowo - dyniowy - jabłkowy. W głowie już mam pełno nowych jesiennych przepisów dla Was - będzie pysznie, zdrowo i kolorowo;) 

A dzisiaj przygotowałam przepis na naleśniki w wersji fit z przepysznym nadzieniem w postaci kurek i kurczaczka. Można na raz zrobić większą ilość oraz zamrozić na później. Wspaniale nadają się żeby spakować do pudełka na lunch do pracy albo w podróż :)

Składniki:


Ciasto na naleśniki:
  • 2 jajka
  • 200 ml. mleka
  • 100 ml. wrzątku
  • 150 gr. mąki ryżowej
  • 50 gr. skrobi kukurydzianej (albo 40 gr mąki kukurydzianej i łyżka skrobi ziemniaczanej)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (albo roztopionego oleju kokosowego)
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 1 filet z kurczaka
  • 300 - 400 gr. kurek
  • 1 cebula

 Sposób przygotowania:

Naleśniki:

Jajka ze szczyptą soli dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy mąkę ryżową oraz kukurydzianą. Po czym wlewamy mleko, olej oraz wrzątek. Wszystko bardzo dokładnie ze sobą łączmy, żeby nie było grudek. Ciasto ma być dość rzadkie, troszkę rzadsze niż na zwykłe naleśniki.


Na bardzo dobrze rozgrzanej patelni smażymy naleśniki, bez tłuszczu, z dwóch stron. 


Nadzienie:

Kurki, jeżeli używamy świeżych, należy dokładnie wyczyścić, umyć i ugotować ok. 15 min. W tym czasie pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę również należy pokroić w drobną kosteczkę. Kurczaka solimy, dodajemy ulubione przyprawy i smażymy na złoty kolor. 



Ugotowane kurki podsmażamy na patelni wraz z cebulą. 


Łączymy razem naszego usmażonego kurczaka oraz grzybki z cebulką. Łyżką nakładamy farsz na naleśniki i zawijamy w rulonik albo kopertę :)

Voilà zdrowe i pyszne naleśniki gotowe :)





Życzę wszystkim smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz