Witam wszystkich, którzy odwiedzą mojego bloga :)
Przygotowałam dzisiaj dla Was propozycje troszkę bardziej wyrafinowaną, ale na prawdę bardzo prostą w przyrządzeniu. Będą to grzanki z greckim serem halloumi, pieczoną papryką, roszponką oraz pysznym sosem na bazie miodu oraz octu balsamicznego. Takie grzaneczki świetnie sprawdzą są na długie leniwe niedzielne śniadanko, lunch czy romantyczną kolacje ;)
Składniki:
- Ulubione pieczywo
- Ser halloumi
- 1 papryka
- Roszponka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- pestki granatu
- Oliwa z oliwek
- Świeża figa (nie jest konieczna)
Sposób przygotowania:
Paprykę myjemy oraz czyścimy ze środka. Następnie kroimy na pół i układamy na blaszce środkiem do dołu. Pieczemy w 180 st. 30-35 min., aż papryka wyraźnie podpiecze się, a nawet troszkę się spali (nie szkodzi, ponieważ i tak będziemy ściągać skórkę).
Żeby skórka łatwiej zeszła, układamy upieczoną już paprykę do naczynia i przykrywamy folią. Po 10-15 min. skórka będzie odchodzić sama :)
W tym czasie, kiedy nasza papryka odpoczywa, przygotujemy resztę składników na grzanki. Ser kroimy na ok.1,5 cm kawałki i smażymy na grillu albo zwykłej patelni, aż pojawi się ładnie zrumieniona skórka. Pieczywo kroimy na ok. 2 cm kawałki i podpiekamy na grillu, patelni albo w piekarniku.
Dla sosu należy zmieszać miód z octem balsamicznym i lekko podgrzać, żeby łatwiej się połączyły. Później dać troszkę ostygnąć.
Kiedy chlebek i ser będą już upieczone, możemy składać naszą kanapkę :)
Kawałki pieczywa skrapiamy oliwą. Nakładamy na chlebek po kolei roszponkę, pieczoną paprykę, ser. Polewamy naszą kanapkę sosem, posypujemy pestkami granatu i gotowe ;)
Koniecznie spróbujcie tych grzanek, bo są przepyszne :)
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz