czwartek, 7 września 2017

Grzanki z serem halloumi i pieczoną papryką



Witam wszystkich, którzy odwiedzą mojego bloga :)

Przygotowałam dzisiaj dla Was propozycje troszkę bardziej wyrafinowaną, ale na prawdę bardzo prostą w przyrządzeniu. Będą to grzanki z greckim serem halloumi, pieczoną papryką, roszponką oraz pysznym sosem na bazie miodu oraz octu balsamicznego. Takie grzaneczki świetnie sprawdzą są na długie leniwe niedzielne śniadanko, lunch czy romantyczną kolacje ;)

Składniki:



  • Ulubione pieczywo
  • Ser halloumi
  • 1 papryka
  • Roszponka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • pestki granatu
  • Oliwa z oliwek
  • Świeża figa (nie jest konieczna)

Sposób przygotowania:


Paprykę myjemy oraz czyścimy ze środka. Następnie kroimy na pół i układamy na blaszce środkiem do dołu. Pieczemy w 180 st. 30-35 min., aż papryka wyraźnie podpiecze się, a nawet troszkę się spali (nie szkodzi, ponieważ i tak będziemy ściągać skórkę). 



Żeby skórka łatwiej zeszła, układamy upieczoną już paprykę do naczynia i przykrywamy folią. Po 10-15 min. skórka będzie odchodzić sama :)


W tym czasie, kiedy nasza papryka odpoczywa, przygotujemy resztę składników na grzanki. Ser kroimy na ok.1,5 cm kawałki i smażymy na grillu albo zwykłej patelni, aż pojawi się ładnie zrumieniona skórka. Pieczywo kroimy na ok. 2 cm kawałki i podpiekamy na grillu, patelni albo w piekarniku. 
Dla sosu należy zmieszać miód z octem balsamicznym i lekko podgrzać, żeby łatwiej się połączyły. Później dać troszkę ostygnąć.

Kiedy chlebek i ser będą już upieczone, możemy składać naszą kanapkę :)


Kawałki pieczywa skrapiamy oliwą. Nakładamy na chlebek po kolei roszponkę, pieczoną paprykę, ser. Polewamy naszą kanapkę sosem, posypujemy pestkami granatu i gotowe ;)



Koniecznie spróbujcie tych grzanek, bo są przepyszne :)

Smacznego ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz