środa, 20 września 2017

Kurczak z orzechami nerkowca po tajsku


Witam wszystkich serdecznie :)

Dzisiaj u mnie na blogu smaki wakacji, które w tym roku spędziliśmy w Tajlandii. Jak już wspominałam w poście o naszej wycieczce, jedzenie w tej pięknej krainie było po prostu rewelacyjne. Wszystko co próbowaliśmy bardzo nam smakowało, absolutnie nasze smaki :)

Oczywiście były też i nasze ulubieńcy wśród tajskich potraw, jak na przykład Pad Thai, zupa Tom Kha, świeżutkie owoce morza w pysznych sosach. Natomiast absolutnym hitem dla Nas okazał się Gai Pad med Mamuang - kurczak z warzywami w słodko - pikantnym sosie z dodatkiem prażonych orzechów nerkowca. Danie to od pierwszego kęsa skradło nasze serca i podniebienia ;) 

Od razu po powrocie z wakacji, już w swojej kuchni, spróbowałam odtworzyć to cudo. Nie ukrywam, żeby wyszło bardzo zbliżone w smaku do tego, co jedliśmy na miejscu w Tajlandii, było kilka prób. Ale efekt końcowy - REWELACJA ;) Po prostu musicie tego spróbować ;)

Składniki:




  • 1 filet z kurczaka
  • 2-3 ząbki czosnku (zależy jak duże są)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • olej kokosowy / rzepakowy / slonecznikowy
  • 1 marchewka
  • 1/2 dużej czerwonej papryki (można użyć np. zielonej i czerwonej)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • sól
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 50 ml. wody
  • ok. 60 gr. orzechów nerkowca
  • szczypiorek


Sposób przygotowania:

Orzechy nerkowca podrażamy na suchej patelni, do momentu, aż dobrze się zrumienią.


Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Warzywa obieramy ze skórki, marchewkę kroimy w słupki, paprykę w średniej wielkości kostkę, cebulę w piórka, a czosnek w cieniutkie plasterki.


W woku albo patelni nagrzewamy 3 łyżki oleju i dodajemy kurczaka, cebulę oraz czosnek. Wszystko solimy. Na średnim ogniu podsmażamy wszystko, co jakiś czas mieszając, aż kurczak zrumieni się.



Następnie dodajemy na patelnię marchewkę, paprykę, ostrą paprykę w proszku oraz dolewamy wodę. Smażymy wszystko ok. 30 sek. Po tym czasie dodajemy sosy sojowy oraz ostrygowy oraz brązowy cukier. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze ok. 1-2 min., żeby sos zredukował się. 



Na patelnię dodajemy podprażone orzechy nerkowca oraz pokrojony szczypiorek. Wszystko razem mieszamy, żeby sos oblepił wszystkie składniki. I gotowe :)

Danie podajemy z ryżem i delektujemy się tymi pysznościami ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz