Witam, kochani :)
Dzisiaj wpadamy we Włoskie tematy i przygotujemy przepyszny makaron z krewetkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Same zdrowe rzeczy ;) Bo kto nie lubi zajadać się spaghetti, a to jeszcze w towarzystwie takich wspaniałych dodatków. Będziecie potrzebować tylko kilku składników, 15 min. czasu w kuchni i 3 min., żeby to wszamać;) Oczywiście do tego ostatniego żartuje, ale ten makaron wychodzi tak dobry, że ciężko się powstrzymać o dokładkę ;)
A więc do dzieła ;)
Składniki:
- 200 gr. spaghetti
- 200-250 gr. krewetek
- 2 duże garści świeżego szpinaku
- 4-5 kawałków suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente.
Krewetki, jeżeli są zamrożone - rozmrażamy i czyścimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plasterki.
Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek razem z krewetkami ok.3-4 min. Po tym czasie, wyjmujemy krewetki.
Na patelnie do już podsmażonego czosnku dodajemy cebulę oraz szpinak.
Dusimy wszystko, aż szpinak zmięknie.
Na patelnie dodajemy krewetki, pokrojone w plastry suszone pomidory, krewetki oraz ugotowany makaron. Możemy również wlać łyżkę oleju z pomidorów (dla zapachu oraz przyjemnego posmaku suszonych pomidorów). Wszystko razem mieszamy.
Gotowe danie przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i rozkoszujemy się smakami Italii :)
Smacznego, kochani ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz