środa, 27 września 2017

Spaghetti z krewetkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami


Witam, kochani :)

Dzisiaj wpadamy we Włoskie tematy i przygotujemy przepyszny makaron z krewetkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Same zdrowe rzeczy ;) Bo kto nie lubi zajadać się spaghetti, a to jeszcze w towarzystwie takich wspaniałych dodatków. Będziecie potrzebować tylko kilku składników, 15 min. czasu w kuchni i 3 min., żeby to wszamać;) Oczywiście do tego ostatniego żartuje, ale ten makaron wychodzi tak dobry, że ciężko się powstrzymać o dokładkę ;)

A więc do dzieła ;)

Składniki:


  • 200 gr. spaghetti
  • 200-250 gr. krewetek
  • 2 duże garści świeżego szpinaku
  • 4-5 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. 

Krewetki, jeżeli są zamrożone - rozmrażamy i czyścimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plasterki.


Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek razem z krewetkami ok.3-4 min. Po tym czasie, wyjmujemy krewetki.

Na patelnie do już podsmażonego czosnku dodajemy cebulę oraz szpinak.


Dusimy wszystko, aż szpinak zmięknie.


Na patelnie dodajemy krewetki, pokrojone w plastry suszone pomidory, krewetki oraz ugotowany makaron. Możemy również wlać łyżkę oleju z pomidorów (dla zapachu oraz przyjemnego posmaku suszonych pomidorów). Wszystko razem mieszamy. 



Gotowe danie przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i rozkoszujemy się smakami Italii :)

Smacznego, kochani ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz