czwartek, 26 kwietnia 2018

Wiosenne spaghetti


Cześć :)

Mam dla Was dzisiaj przepis na cudownie pyszne, wiosenne, kolorowe spaghetti z krewetkami, fasolką szparagową oraz groszkiem. Danie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu (jak zawsze u mnie;)

Składniki:


  • ok.200 gr. makaronu typu spaghetti
  • 200-250 gr. krewetek
  • 150 gr. fasolki szparagowej (można użyć świeżą)
  • 150 gr. zielonego groszku
  • kilka pomidorków cherry
  • pól cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka z cytryny
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia 
  • oliwa 
  • masło

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Cebulę kroimy w większą kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy 2-3 min. Po tym czasie dodajemy fasolkę (można zamienić na zielone szparagi) i drobno pokrojony czosnek. Smażymy na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Przekładamy do miseczki.


W międzyczasie gotujemy makaron. Kiedy będzie al dente, dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze ok. minuty. Odcedzamy makaron razem z groszkiem.

Na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę oraz fasolkę, dodajemy masło, łyżkę oliwy i krewetki. Smażymy przez 1 minutę, po tym dodajemy przekrojone na pól pomidorki i smażymy razem 3-4 min. 


Teraz pozostało tylko połączyć na patelni wszystkie składniki, dodać pokrojone listki bazylii oraz odrobinę skórki z cytryny i nasz pyszny wiosenny makaron gotowy ;)

Wykładamy spaghetti na talerze, wg smaku możemy dodać parmezan i zajadamy się tymi pysznościami :)



Smacznego.

Wasza Koszka :*




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz