poniedziałek, 4 czerwca 2018

Makaron ryżowy z krewetkami w stylu azjatyckim


Cześć, Kochani :)

Dzisiaj podzielę się przepisem dla wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej (a Ci, którzy jeszcze nie przekonali się do niej, koniecznie muszą spróbować tego makaronu - jest przepyszny;). Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie 15-20 min. A więc jest pysznie, zdrowo i bardzo prosto.

Składniki:


  • Opakowanie makaronu ryżowego
  • 200-220 gr. krewetek
  • 1 marchew
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka miodu
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • papryka ostra do smaku / papryczka chili
  • oliwa
  • sezam do podania

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron wg wskazań na opakowaniu. Obieramy i kroimy w paski paprykę i marchewkę.


 Czosnek drobniutko kroimy i podsmażamy dosłownie 3 sek. na dobrze rozgrzanej oliwie. Dodajemy warzywa, chwilkę smażymy ok. 2 min. Do warzyw dodajemy krewetki, miód, sos sojowy, sok z cytryny oraz ostrą paprykę. Smażymy na średnim ogniu aż sos zredukuje się ok. 5 min. Po tym czasie do woka wsypujemy przygotowany makaron, wszystko razem dokładnie mieszamy.


 Podajemy z prażonym sezamem ;)




Życzę Wszystkim smacznego.

Wasza Koszka :*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz