Cześć, Kochani :)
Dzisiaj podzielę się przepisem dla wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej (a Ci, którzy jeszcze nie przekonali się do niej, koniecznie muszą spróbować tego makaronu - jest przepyszny;). Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie 15-20 min. A więc jest pysznie, zdrowo i bardzo prosto.
Składniki:
- Opakowanie makaronu ryżowego
- 200-220 gr. krewetek
- 1 marchew
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- łyżka miodu
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- papryka ostra do smaku / papryczka chili
- oliwa
- sezam do podania
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron wg wskazań na opakowaniu. Obieramy i kroimy w paski paprykę i marchewkę.
Czosnek drobniutko kroimy i podsmażamy dosłownie 3 sek. na dobrze rozgrzanej oliwie. Dodajemy warzywa, chwilkę smażymy ok. 2 min. Do warzyw dodajemy krewetki, miód, sos sojowy, sok z cytryny oraz ostrą paprykę. Smażymy na średnim ogniu aż sos zredukuje się ok. 5 min. Po tym czasie do woka wsypujemy przygotowany makaron, wszystko razem dokładnie mieszamy.
Podajemy z prażonym sezamem ;)
Wasza Koszka :*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz